Fermenterad gödsel enligt colombiansk metod

I juni 2020 hölls en workshop i gödselfermentering på vårt område. Det var Orten odlar som ordnade tillsammans med Origenes Khachi och vår förening Skarpnäcks fritidsträdgårdar. Fian Sverige var också med.

Metoden kommer från Colombia. Vi blandade kol, strö, jord från området, hönsgödsel, melass, vetekli, jäst och lite yoghurt.  Med dessa ingredienser ökar det mikrobiologiska livet i jorden. I Colombia tar man lite andra ingredienser, detta får man anpassa till sin odlingsmiljö och vad som går att få tag på. I Orten odlars film visas hur det gick till och i vilka proportioner de olika materialen tillsattes:

När allt var blandat skulle högen vändas två gånger per dag. Temperaturen i den steg snabbt och högen var mycket varm i en vecka. Den luktade också ganska starkt. Sedan sjönk temperaturen lite och vi la ut högen på ett annat sätt och lät den vila några dagar. Efter det var den färdig att använda. Här hämtar odlarna gödsel till sina lotter i skottkärror.