Förra året med bina

I april 2022 fick medlemmarna (och konstnärerna) Josefin Sjöström och Jakob Hultin Rosenberg resebidrag från Konstnärsnämnden för att delta i en trädbiodlingsworkshop i Polen.

Josefin berättar:

En äldre form av biodling som praktiserats sen medeltiden i Europa har till viss del levt kvar som kultur i Polen, Belarus och Litauen.

Bikuporna tillverkas av trädstockar som hängs högt upp i träden och bina hålls på så vis i skogen. Superintressant och mycket lärorikt om en annan form av biodling där biodlaren tar ett steg tillbaka och låter bina bo i ett mer naturligt habitat.

bi-workshop i Polen Foto: Sjöström/Rosenberg
bikupa i träd Foto: Sjöström/Rosenberg

I somras städade jag ur kupan på koloniområdet och sanerade. Bisamhället från förra året överlevde inte förra vintern och det kan möjligen ha berott på nån form av svampangrepp, parasit eller virus. Tyvärr mycket vanligt.

Jag ville efter workshopen i Polen experimentera med att fånga in en svärm nu när kupan ändå stod tom. I Polen smorde vi insidan av stockarna med en blandning av vax och propolis så jag gjorde detsamma med vår kupa, efter grundlig sanering.

Fortsättning följer!

Foto: Sjöström/Rosenberg